:: ::

 
 
 

 

Διοσημεία, η τρισδιάστατη μουσικοεικαστική προσέγγιση ενός μύθου

 

Πίσω από τον τίτλο «Διοσημεία», τρεις καλλιτέχνες, ο ζωγράφος Μίλτος Παντελιάς, η γλύπτρια Ειρήνη Γκόνου και ο συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου, αναζητούν ο καθένας μέσω της δικής του βιωματικής προσέγγισης τον μύθο της γέννησης του Δία.

 Το ταξίδι της αναζήτησης των σημείων του μύθου ξεκινά το καλοκαίρι του «2005» στη Νάξο, με οδηγό μια περιγραφή της σπηλιάς του βουνού Ζας, όπου λέγεται πως ο Ζευς πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η πορεία προς την σπηλιά, οι πολύωρες συζητήσεις, κάποια απρόβλεπτα στοιχεία και η μαγεία ενός μύθου, δίνουν το έναυσμα στην τρισδιάστατη καλλιτεχνική συνεύρεση.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική αναζήτηση που ανιχνεύει τις αρχές της Δημιουργίας, όπως και επί μέρους έννοιες και προσωπικά ξεστρατίσματα δίνοντας συγχρόνως στον θεατή τα «σημεία» για την δική του διαδρομή.

Η σημειολογική προσέγγιση και η ελλειπτική-αφαιρετική οριοθέτηση, που χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς, εξυπηρετεί τη συνθήκη της επικοινωνίας που επέλεξαν οι τρεις καλλιτέχνες. Ο αρχαίος μύθος τοποθετείται χωροχρονικά σε ένα σημείο ξεχωριστό και πολύ προσωπικό για τον καθένα.

Στο μουσικό μέρος, μια εκδοχή του μύθου απαγγέλλει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ενώ η Ιροντίνα ερμηνεύει το νανούρισμα του Θεού σε στίχους που έγραψε η Πέλα Σουλτάτου.

Οι Κουρήτες δεν κάνουν απλά φασαρία με τις ασπίδες τους, αλλά συμμετέχουν στις μουσικές συνθέσεις του Μιχάλη Ανδρονίκου με όργανα που κατασκεύασε η Ειρήνη Γκόνου, ενώ η Ρέα και οι Νύμφες είναι σχέδια σε χρώμα σέπιας του Μίλτου Παντελιά.

Τρεις χώροι, η ζωγραφική, η γλυπτική και η μουσική ευαισθητοποιούνται, συνομιλούν, συνυπάρχουν και καταθέτουν μέσω των δημιουργών τους τον μίτο της οικειοποίησης του Αρχαίου Μύθου.

Η μουσικοεικαστική παρουσίαση που φιλοξενείται στο αίθριο του θεάτρου Άλμα, ολοκληρώνεται με την κυκλοφορία βιβλίου/CD με τίτλο «Διοσημεία, Η τρισδιάστατη ανίχνευση ενός μύθου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα