:: ::

 
 
 

 

               Στιγμές της Ελληνικής Επαναστάσεως

 

Στις ματωμένες ημέρες του Μαΐου ξέσπασαν απεργίες σε όλη την Ελλάδα. Ο Λαός συγκλόνισε τον κατακτητή με την μαζική κινητοποίηση. Η κατοχική κυβέρνηση αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ωμή βία πυροβολώντας τους διαδηλωτές. Εκατοντάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

Χωρίς αιδώ, ο κατοχικός πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα ληστρικά μέτρα κατά του υπόδουλου Ελληνικού Λαού, εκτοξεύοντας ακόμη και την τιμή του ψωμιού, προκειμένου να γονατίσει κάθε πατριωτική αντίσταση.

Οι Έλληνες επαναστάτες δεν λύγισαν. Ηρωικώς έδειξαν στον Λαό τον δρόμο της ελευθερίας. Σε όλη την Ελλάδα διαδόθηκε το σύνθημα της ανατροπής της κατοχικής κυβερνήσεως. Συστάθηκαν επαναστατικές επιτροπές σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδος.

Με την ανακοίνωση του πολιτικού προγράμματος οι επαναστατικές επιτροπές ανακηρύχθηκαν σε επαναστατική Εθνοσυνέλευση.

Τον Ιούνιο το βασικό πρόγραμμα των επαναστατών απαιτούσε τα εξής: Άμεση έκδοση εθνικού χαρτονομίσματος και ακύρωση του Μνημονίου που υπέγραψε η κατοχική κυβέρνηση. Παραγραφή του χρέους. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσεως με ταυτόχρονη ενίσχυση των Ελληνικών εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών. Χορήγηση ιθαγένειας μόνον σε Έλληνες την καταγωγή και την συνείδηση. Προτίμηση των Ελλήνων εργαζομένων έναντι των οικονομικών εισβολέων. Επανελλήνιση της παιδείας. Πολιτική και νομοθετική αυτονομία της Ελλάδος από την ευρωπαϊκή ένωση. Οικονομική ενίσχυση της δημογραφικής αυξήσεως του Ελληνικού πληθυσμού. Ακύρωση όλων των προδοτικών συμφωνιών του Παπανδρέου για Κύπρο, Μακεδονία, Αιγαίο, Θράκη. Πολιτιστική αφύπνιση των Ελλήνων του εξωτερικού και τονισμός της διαφορετικότητός τους. Μεταλαμπάδευση της Ελληνικής επαναστάσεως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.  

Τον Ιούλιο οι συγκρούσεις έγιναν καθημερινές. Οι κομμουνιστές και η αριστερά ζητούσαν εθνικοποιήσεις εταιριών και τραπεζών. Άρχισε να δημιουργείται μία ρωγμή στο πατριωτικό μέτωπο, καθώς πολλοί δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο σοβιετικό μοντέλο.

Η επανάσταση είναι Εθνική, όχι σοσιαλιστική απάντησε ο εκπρόσωπος της επαναστατικής Εθνοσυνελεύσεως. Η σοβιετική οπισθοδρόμηση δεν αποτελεί μέρος της λύσεως. Τα δύο μέρη της Εθνοσυνελεύσεως, το διεθνιστικό και το εθνικό συνέχιζαν τα κονταροκτυπήματα. Δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα της διαρρήξεως των δεσμών. 

Η επανάσταση αρχίζει και εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία. Το σύνθημα «δεν θέλουμε αιματοχυσία, δεν καταβάλλουμε φόρους, δεν υπακούμε στους νόμους των κατακτητών» ακουγόταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.

Η στρατηγική των επαναστατών ήταν ανατροπή των κατακτητών σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα δημιουργηθεί ένα ευρύ λαϊκό μέτωπο. Στην δεύτερη φάση, η επανάσταση θα είναι αμιγώς εθνική.

Το σύνθημα της πολιτικής ανυπακοής άρχισε να τραντάζει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Οι Έλληνες σταμάτησαν να υπακούν στις εντολές των κατακτητών. Νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες, εφορίες, συγκοινωνίες, παρέλυσαν καθώς οι εργαζόμενοι ηρνούντο υπακοή στον κατακτητή.

Τον Οκτώβριο είχαν σχηματιστεί επαναστατικά κυβερνητικά κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα. Ανελάμβαναν μία προς μία τις εξουσίες της κατοχικής κυβερνήσεως. Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας ακόμη αμφιταλαντευόντουσαν. 

Η πείνα θέριζε. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη. Ο Λαός δεν άντεχε άλλο την διάλυση της χώρας. Η επαναστατική Εθνοσυνέλευση συνεδρίαζε συνεχώς, επί 24ώρου βάσεως. Μετά από πολλές και έντονες συζητήσεις ψηφίστηκε η κατάληψη της εξουσίας. Τα μέλη της Εθνοσυνελεύσεως βγήκαν από την αίθουσα συνεδριάσεως και ζήτησαν από τον Λαό να εξοπλιστεί.

Η ανακοίνωση της εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνοσυνελεύσεως, διευκρίνιζε ότι «επειδή είναι χρέος μας να μην υπάρξει αιματοχυσία, διατάσσουμε τον αποκλεισμό όλων των οδών, συνόρων, γεφυρών και αεροδρομίων, με μόνο μία έξοδο διαφυγής προκειμένου να φύγει στο εξωτερικό η κατοχική κυβέρνηση. Αν δεν το πράξει, η κατάληψη της εξουσίας θα γίνει με επαναστατικό τρόπο».

Και συνέχιζε η ανακοίνωση της Επιτροπής, «καλούμε τον επαναστατημένο Λαό να καταλάβει την ΔΕΗ, τα κέντρα τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, τις τράπεζες, τα μμε, τα ταχυδρομεία, τα διόδια, τα σύνορα, τους δήμους, τις εφορίες, κάθε κυβερνητικό και κρατικό κτήριο. Τέλος, καλούμε τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας να ενωθούν μαζί με τον Λαό. Για να εξασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς εμπόδια μεταφορά της εξουσίας στον Λαό, επικυρώνουμε την δημιουργία πολιτοφυλακών και λαϊκών δικαστηρίων».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η κατοχική κυβέρνηση τρόμαξε. Αρχικώς φάνηκε ότι θα παραιτηθεί και ότι θα δεχτεί να φύγουν τα μέλη της στο εξωτερικό, αποφεύγοντας την αιματοχυσία. Αλλά γρήγορα ο Παπανδρέου διέψευσε και πάλι κάθε ελπίδα ειρηνικής επιλύσεως του πολιτικού προβλήματος. Όχι μόνον διέταξε τα σώματα ασφαλείας να κτυπήσουν τον Λαό, αλλά σχημάτισε ειδικές ομάδες προβοκατόρων για να κάνουν εγκληματικές ενέργειες προκειμένου να συκοφαντηθεί το λαϊκό κίνημα. Επιπλέον είχε μυστικές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση από την οποία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια.

Τα νέα προκάλεσαν ρίγη στην Εθνοσυνέλευση. Ακούστηκαν φωνές για αναβολή της καταλήψεως της εξουσίας. Αλλά τελικώς επικράτησε η σωφροσύνη. Δόθηκε το σύνθημα. Από όλα τα μέρη της Ελλάδος με ειρηνική και μαζική διαδήλωση, ξεκίνησε η απελευθέρωση του πρωθυπουργικού μεγάρου και της βουλής.

Ο Λαός εξοπλισμένος με θάρρος και με τα όπλα της ειρήνης, εισέβαλε στην βουλή. Ο πανικός των κατακτητών ήταν διάχυτος. Προσπαθούσαν να αποφύγουν τις συλλήψεις.

 Η πλατεία Συντάγματος ήταν περικυκλωμένη από εκατοντάδες χιλιάδες επαναστατημένων πολιτών. Στις 11 το βράδυ παρουσιάστηκαν μπροστά στα τηλεοπτικά δίκτυα οι εκπρόσωποι της Εθνοσυνελεύσεως, ανακοινώνοντας τα Νοεμβριανά διατάγματα. Πρώτη ενέργεια ήταν η άμεση κυκλοφορία της δραχμής.  

Ύστερα ο εκπρόσωπος της επαναστατικής κυβερνήσεως κάλεσε τον επαναστατημένο Λαό, να μείνει άγρυπνος, και τις στρατιωτικές μονάδες να τεθούν σε επιφυλακή για τυχόν εξωτερική επιδρομή. Αμέσως το Πασοκ τέθηκε εκτός νόμου. Αμέσως απελευθερώθηκαν τα κτήρια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος, και τα δικαστικά και αστυνομικά κτήρια. Όλο το παλαιό καθεστώς κηρύχθηκε έκπτωτο. Ακυρώθηκαν όλες οι συμβάσεις με τους ξένους δυνάστες.

Τώρα όμως έπρεπε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που άφησε η κατοχική κυβέρνηση. Πείνα, ανεργία, και δυστυχία παντού.

Η επαναστατική κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα της πείνας με διανομή πιστωτικών κουπονιών. Αναθέρμανε την αγορά μέχρι να κυκλοφορήσει η δραχμή απαγορεύοντας την διακοπή του ρεύματος στις οικίες λόγω μη πληρωμής. Εξέδωσε κρατικά γραμμάτια ως προσωρινή πληρωμή αντί μισθών και συντάξεων και εξόφληση προμηθευτών, μέχρι να κυκλοφορήσει η δραχμή.

 Ο διεθνής αντίκτυπος της επαναστατικής ανατροπής συντάραξε την Ευρώπη. Έδειξε ότι η επανάσταση έγινε δεκτή με χαρά από όλους τους λαούς. 

Αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό έβαινε προς το χειρότερο. Η αντεπανάσταση σήκωνε κεφάλι. Δεν είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο.

Είχαν ανοίξει πολλά μέτωπα. Μεγαλοεργολάβοι διαπλεκόμενοι με το Πασοκ-ΝΔ, μεγαλοεκδότες και τραπεζίτες που είχαν συμφέρον από την υποταγή της Ελλάδος στο ΔΝΤ, τούρκοι και αλβανοί εισβολείς, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ, ισλαμιστές στο εσωτερικό και εξωτερικό, κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, παπάδες, καθεστωτικοί δημοσιογράφοι, ΚΚΕ-Σύριζα και οι αλλόφυλοι σύμμαχοι στο εσωτερικό, η προδοτική κυβέρνηση Χριστόφια, και τέλος η κομματοκρατία σε στρατό-αστυνομία-δικαιοσύνη, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα για την Επαναστατική Κυβέρνηση.  

Πολλοί εχθροί που έπρεπε να παρακολουθούνται διαρκώς. Τα προβλήματα σε οικονομία, εθνική άμυνα, εξωτερική πολιτική, υγεία πολιτισμός, παιδεία, βιομηχανία, ήταν τεράστια και η κρατική μηχανή σε πλήρη διάλυση.

Σοβαρό ζήτημα ανέκυψε με τους ξένους πιστωτές της Ελλάδος. Αν η Επαναστατική Κυβέρνηση έκανε ολοκληρωτική στάση πληρωμών θα έπαυαν οι προμήθειες σε πετρέλαιο και ανταλλακτικά.

Σοβαρό ζήτημα για την Επαναστατική Κυβέρνηση ανέκυψε με το εκλογικό σύστημα. Δεν μπορούσε να προχωρήσει σε δημοκρατικές εκλογές. Θα προκαλούσε την πτώση της. Ο κρατικός μηχανισμός όντας απόγονος του Πασοκ-ΝΔ-ΚΚΕ, θα κατεδάφιζε εκλογικώς την Κυβέρνηση.

Η Επαναστατική Κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος, ως μνημείο μίσους κατά του Ελληνισμού, και διατήρησε τις Εκκλησίες του Δήμου σε κάθε περιοχή της Ελλάδος ώστε να υπάρχει αμεσότερη επαφή με την εξουσία.

Αμέσως άλλαξε το Σύνταγμα της Ελλάδος. Τα δικαιώματα  του Λαού συνδέθηκαν με τις υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα ενός πολίτου πιά, υπόκεινται σε δεσμεύσεις έναντι του Έθνους. Υποχρεώθηκε να εφαρμόζει την ενδογαμία, να αγοράζει Ελληνικά προϊόντα, να υποστηρίζει ενόπλως τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στην ημερησία διάταξη τέθηκε η έναρξη ποινικών διώξεων από το 1974 και μετά για οικονομικά σκάνδαλα. Άνοιξε ο φάκελλος της Κύπρου.

Η Επαναστατική Κυβέρνηση επέβαλλε το μέτρο της ατομικής ευθύνης σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς καταργώντας κάθε ασυλία. Όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι στο τέλος της θητείας θα δίνουν απολογισμό του έργου και καθίστανται ισοβίως υπεύθυνοι για πράξεις ή παραλείψεις κατά την διάρκεια της θητείας των. Κατεργήθη το μέτρο της παραγραφής αδικημάτων για τους πολιτικούς και άρχισε να ισχύει η ποινική δίωξη αναδρομικώς.

Μέλη της Εθνοσυνελεύσεως πρότειναν την κατάργηση του άρθρου 28, που νομιμοποιούσε την κατάργηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Στις 2 Μαρτίου 2011, ορκίστηκε και επισήμως η νέα Κυβέρνηση, με επίσημη ιεροπραξία, στο όνομα των Πατρώων Θεών, κάνοντας έτσι πανηγυρική την νομιμοποίηση της Ελληνικής Θρησκείας.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ανακοινώθηκε η αναδιαπραγμάτευση όλων των δανειακών και εργοληπτικών συμβάσεων με ξένους οργανισμούς.

 Στην πρώτη συνέντευξη τύπου ο νέος πρωθυπουργός Αντίοχος Λαπίθης, ανακοίνωση την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη και την ανάκτηση της πολιτικής, δημοσιονομικής, οικονομικής, ασφαλιστικής, φορολογικής, εθνικής, νομοθετικής, αμυντικής ανεξαρτησίας. Όλες οι ενσωματωμένες στο Ελληνικό Δίκαιο ευρωπαϊκές οδηγίες, καταργήθηκαν. Ανακλήθηκαν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρόνως έκλεισαν όλα τα γραφεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν επιμόνως τον νέο πρωθυπουργό για την στροφή που παίρνει η Επαναστατική Κυβέρνηση. Κατά πόσον, θα δημιουργούσε διεθνείς εντάσεις. Απαντώντας ο Α. Λαπίθης διευκρίνισε ότι ξεκινά μία νέα πορεία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και σύντομα θα βιώσουμε μία νέα τάξη πραγμάτων με την κατάρρευση της ΟΝΕ και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Η δήλωσε προκάλεσε αναταραχή στους ξένους δημοσιογράφους. Φάνηκε από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι η Ελλάδα προσανατολιζόταν σε συμμαχίες με εταίρους εκτός Ευρώπης. Η Ελλάδα αποκτούσε παγκόσμιες βλέψεις, ξεφεύγοντας από τον στείρο ευρωκεντρισμό.

 

Στο επόμενο επεισόδιο: Η μετωπική σύγκρουση της Επαναστατικής Κυβερνήσεως με την Ε.Ε.

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα

 
 

 Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις μας.
E-mail :
Εγγραφή (Subscribe)
Διαγραφή (Unsubscribe)